YOBBER BLOGG

Så läser vi ett cv och varför

Posted by Brita Klingberg on 2016-maj-03 13:09:08

Vår hjärna är både smart och dum på samma gång. På 6 sekunder och ett läsmönster i form av ett Z tar vi oss igenom högen med cv:s, men vad innebär det egentligen för urvalsprocessen och de sökande?

Read More

Topics: cv, beteende, Millenials

Väger cv:t tungt men levererar tunt? Fem fällor vi alla går i

Posted by Brita Klingberg on 2016-maj-03 11:49:22

Curriculum vitae, har varit människans jobb-sökar-dokument i cirka 500 år. Enligt källor ska dokumentet och dess syfte kunna härledas till ingen mindre än Leonardo Da Vinci, då han för en potentiell uppdragsgivare skrev ner sin kunskap och kompetens på ett papper för att sedan skicka i väg det.

Idag, om man ställer frågan, verkar de flesta ha ett komplicerat förhållande till papperet. Inte sällan problematiskt. Ofta frustrerat. Slutsatsen för många arbetsgivare: cv:t väger tungt men levererar tunt.

Read More

Topics: cv, rekrytering, beteende

Millennials inte bara svåra att rekrytera, utan också…

Posted by Brita Klingberg on 2016-apr-11 07:46:21

Revisions- och konsultbolaget Deloitte har i sin senaste undersökning ”Millennial Survey 2016” frågat 7 700 Millennials, födda efter 1982, om sin inställning till arbetet. Undersökningen visar att deras arbetsgivare kommer få tänka i nya banor om de ska nå ut, motivera och behålla sina talanger.

Read More

Topics: Generation Z,, beteende, Millenials

Dina sommarjobbare har kortare fokuseringsförmåga än guldfiskar

Posted by Brita Klingberg on 2016-mar-10 13:17:41

Generation Z, personer som föddes från mitten eller slutet av 1990-talet, är ungdomarna som nu rekryteras till årets sommarjobb. 

Read More

Topics: forskning, trender, beteende, sommarjobb

Guldklockor för trogen tjänst ur tid - 86 % av jobbsökare vill byta karriär

Posted by Peter Röseberg on 2016-feb-19 13:30:00

Traditionen med guldklocka för lång och trogen tjänst går sannerligen ur tid nu när 86 procent av jobbsökare som redan har anställning aktivt letar efter jobb utanför sitt nuvarande område. Det visar en undersökning som jobbsiten Indeeds undersökningsenhet, Indeed Hiring Lab, genomfört.

De analyserade data från över 430 000 användare och såg att en stor del av jobbsökarna letar efter nya jobb utanför sitt nuvarande fält. Indeeds undersökning visade också att 60 procent letar nytt jobb helt utan att söka något inom sitt nuvarande område.

Read More

Topics: undersökning, trender, beteende

Nu vill inte chefen ha ditt CV längre

Posted by Brita Klingberg on 2016-feb-18 10:00:00

Rekryteringsprocessen för den som söker jobb på det amerikanska cloud-service företaget Compose är lång: skriv en uppsats om data, jobba en heldag med ett testprojekt och slutför ett arbetsprov. Det som inte krävs däremot är ett CV.

Read More

Topics: personlighet & talang, beteende

De (enda) två kriterier arbetsgivare bedömer vid första mötet

Posted by Brita Klingberg on 2016-feb-04 10:00:00

Forskare vid Harvard-universitetet i USA har i 15 år studerat ”första intryck” och hävdar att vi människor överlag tittar efter de här två kvaliteterna när vi möter nya människor:

Read More

Topics: forskning, rekrytering, beteende